maskdesign.se

Mustasch och skägg – Guide

Denna sidan handlar om det mesta du kan få information om vad gäller mustasch och skägg. Du får reda på hur du tvättar skägget på bästa sätt, hur du ansar det för att passa din personlighet, liksom för din mustasch. På sidan erbjuds även tips för olika skägg- och mustasch-typer och vilka ansiktsdrag de passar bäst för.

Ta hand om skägg & mustasch – 3 tips

Nedan ger vi dig tips på hur du kan ta hand om ditt skägg och mustasch. Du får till exempel veta hur du bäst tvättar och ansar ditt skägg likväl som din mustasch. Att ta hand om skägg kräver bra produkter som håller hög kvalitet. Var du finner dem får du också tips om.

Sidan innehåller sponsrade inlägg.

Tvätta skägg

Att tvätta sitt skägg är A och O för att hålla det fräscht och snyggt. Du ska inte använda en vanlig tvål eller schampo för att tvätta skägg utan ett speciellt skäggschampo. Börja med att rengöra ansiktet med ansiktsrengöring och därefter ett skäggschampo för att få bort smuts och annat som kan ha fastnat i skägget. Du bör tvätta skägget åtminstone två gånger i veckan. Avsluta gärna skäggtvätten med ett skäggbalsam, detta mjukar upp och gör så att skägget inte kliar.

Ansiktsmask - skägg

Att lägga en ansiktsmask när du har skägg är inte svårare än utan skägg. Ansiktsmasken är till för att vårda och rengöra din hud på djupet. En djuprengörande ansiktsmask känns lugnande och den motverkar dessutom pormaskar och dämpar rodnader.

Ansa skägg

När du ska ansa skägg är det viktigt att först kamma skägget på ett sätt som lyfter upp sådana hårstrån som ska tas bort. Om skäggstråna ligger mot ansiktet kan resultatet bli ojämnt. Raka sedan ditt skägg medhårs, då slipper du irriterad hud och röda utslag. Ifall du har längre skägg undertill än på sidorna är det bra att ansa övergången så att den ser mjuk ut. För en välvårdad look är det därefter dags att fixa skägglinjerna så att de blir skarpa.

Ansa mustasch

Du kan ansa din mustasch med olika hjälpmedel, exempelvis genom att klippa, och/eller trimma samt raka. Om du väljer att klippa med en mustasch-sax är det ett bra komplement till en skäggtrimmer. Enstaka hårstrån som växer åt fel håll eller för snabbt tas enkelt bort med saxen. Att ha en trimmer tillgänglig är dock så gott som ett måste. Du får perfekta linjer och den skägglängd du önskar. Rakapparaten använder du om du föredrar en riktigt kort mustasch.

Skägg och mustasch – 6 stilar

Här nedan beskriver vi och tipsar om olika stilar vad gäller skägg och mustasch. Välj den skägg- eller mustasch-stil som passar dig bäst för dina förutsättningar vad gäller hårväxt och ansiktsform, med mera.

Naturlig mustasch

Den naturliga mustaschen är enkel och anspråkslös, en kompromiss mellan en tunn och buskig mustasch. Om du vill ha en lättskött mustasch och bara ta hand om det du fötts med så är den naturliga mustaschen något för dig. Du kammar nedåt och trimmar ovanför överläppen med en böjning under näsan samt vid mungiporna.

Passar:

Stilen passar dig som vill utstråla okomplicerad och lågmäld manlighet. En klassisk naturlig mustasch passar alla som inte vill sticka ut för mycket med en mer egen stil. Mustaschen säger något om din syn på manlighet.

Knävelborrar

Denna slående stil på mustaschen för tankarna direkt tillbaks till 1800-talet, cowboys och vilda västern. Knävelborrar har de där karakteristiska trådliknande topparna som pekar uppåt likt ett stilfullt motorcykelhandtag. Mustaschen liknar också ett bockat cykelstyre, varför stilen även kallas just cykelstyre. Din mustasch speglar din syn på manlighet och för knävelborrar krävs det en hel för att bära upp den.

Passar:

Knävelborrar passar inte alla. För att denna stil ska passa dig och för att du ska kunna bära den och ge det rätta uttrycket är det fördelaktigt om du har ett fyrkantigt och cowboyaktigt ansikte.

Tangorabatt

Tangorabatt är den tunnaste mustaschstilen du kan ha. Det enda skägg du sparar är en riktigt tunn och smal slinga som markerar din överläpp. Den ser ut som ett pennstreck varför stilen även kallas för pennstrecksmustasch. Tangorabatten kräver underhåll och mycket finlir för att hålla stilen, men om du bär upp den uttrycker du en vågad och sirligt elegant manlighet.

Passar:

För denna mustasch krävs självförtroende. En tangorabatt kan vara cool, häftig och utmanande på rätt person. Risken för att se ut som en skurk eller ge ett oärligt intryck är överhängande. Om du har tjock överläpp kan du dessutom se sliskig ut.

Balbo-skägg

Ett balbo-skägg är format likt ett kort ankare på hakan, vilket sträcker sig upp mot öronen. Du har även en trimmad mustasch som går ned mot mungiporna. Man kan se det som en kombination mellan bockskägg, knävelborrar och hakband. Några polisonger syns inte, så det är viktigt att du tar bort dem för att anamma denna stil.

Passar:

Du behöver en förhållandevis kraftig skäggväxt för att få ett värdigt balbo-skägg. Med denna skäggstil framhävs dessutom din haka, så den passar bäst för dig som har ett runt eller fyrkantigt ansikte.

Helskägg

Ett helskägg innebär att du låter din hårväxt i ansiktet växa helt fritt. Du väljer själv hur mycket du ansar dess form för bästa resultat enligt ditt tycke. Du kan ha ett helskägg som täcker dina kinder likväl som hakan och halsen. Denna skägg-stil kan dock kräva ett visst engagemang eftersom du låter skägget på hakan, överläppen och poliksonger växa ihop.

Passar:

Stilen passar alla och samtliga ansiktsformer. Om du bestämmer dig för att odla helskägg så kan du utgå ifrån din naturliga skäggväxt och bestämma själv hur långt du vill att ditt skägg ska bli.

Scruffskägg

Ett scruffskägg ger ett ganska så ovårdat men härligt och vilt uttryck för din manlighet då det ser ut som ett mellanting mellan skäggstubb och helskägg. Du har skägg på hakan som sträcks ut mot öronen samt en mustasch. Detta är ett alternativ för dig som inte vill lägga alltför mycket tid på styling av ditt skägg.

Passar:

Ett scruffskägg passar alla som vill utstråla ett ovårdat, tufft och kanske lite mer sexigt uttryck för manlighet. Du behöver dock ha en ganska så jämn skäggväxt för att få till ett perfekt scruffsskägg!