maskdesign.se

Othello – Jago och moralen

Läs om ett skådespel av Shakespeare som heter Othello. I en av huvudrollerna gestaltas Jago, en hämndlysten och grym skurk. Jago i Othello iscensätter ett händelseförlopp som är konspiratoriskt, missledande och moraliskt förkastligt samt med dödlig utgång för många. Han får till slut Othello att kväva sin älskade hustru Desdemona.

Othello – Rollfigurer i pjäsen

Nedan beskriver vi olika rollfigurer i Othello. William Shakespeares rollfigurer utgörs av olika karaktärer som skapar intriger likväl som poesi. De som spelar Othellos rollfigurer bidrar till tragedin med sin respektive roll i Othello.

Jago

Jago spelar skurken i Othello. Serganten Jago är hatisk, misstänksam, hämndlysten och grym. Moren Jago driver på en konspiration som leder till mord.

Othello

Karaktären Othello är ärlig och stolt men också godtrogen. Han är i viss mån osäker på grund av sitt ursprung, vilket leder till misstänksamhet och svartsjuka.

Desdemona

Desdemona är Othellos fru i pjäsen och hon luras att gå Jagos ärenden och därefter beter hon sig misstänkt. Hennes ursprung är europeiskt till skillnad från Othello.

Brabantio

Den här personen karakteriserar Desemonas far. Brabantio är konfrontativ då han ifrågasätter huruvida dottern gift sig med Othello av fri vilja.

Cassio

Cassio är löjtnant men luras, precis som Desdemona, att gå Jagos ärenden. Han missköter sitt jobb och blir avskedad efter ett slagsmål.

Emilia

Emilia är Jagos fru men även hon luras till handlingar som leder till tragedi. Hon misstänks ha varit otrogen med Othello.

Bianca

Den här karaktären, Bianca, spelar Cassios älskarinna. Hon betraktas som prostituerad, men trånar efter Cassio och vill gifta sig med honom.

Othello – Handling 

Othellos handling utgår ifrån giftermålet mellan Desdemona, som är europé, och den moriske Othello. Ilska uppstår och Desdemonas far ifrågasätter huruvida giftermålet var frivilligt. Jago misstänker att Emilia haft en otrohetsaffär med Othello. Han är hämndlysten och vill få Othello att bli misstänksam mot Desdemona. 

Cassio lockas att bete sig illa i tjänsten och blir avskedad av Othello. Desdemona luras att tala väl om Cassio och råkar dessutom slarva bort en gåva från Othello, en näsduk som via Jago hamnar i Cassios ägo. Othello ställer Desdemona mot väggen. Ingen kan intyga hennes oskuld. Othello dödar Desdemona genom kvävning, men tillfångatas och tar slutligen sitt liv. 

Läs om teaterns historia

Vill du veta mer om teaterns ursprung dess uppkomst? Läs mer om teaterns historia och lär dig mer om bland annat antik, romersk eller medeltidens teater.