Maskdesign.se

Medvetet eller omedvetet bär människan en mask, den hon vill visa för omgivningen att hon är. Hon väljer kläder, frisyrer, make-up, glasögon, skägg allt efter vem hon är eller tror sig vara, verkligen är eller vill dölja att hon är!

Hår

1013683_10200535392242123_1553007256_n Något som de flesta människor har är hår. Med håret kan vi förändra vårt utseende. Vi kan ändra kamningen, färgen, karaktären eller längden på håret, och därmed förändra vårt utseende radikalt. Vi har hår på olika delar av kroppen och detta hår är oftast oönskat och avlägsnas på olika mer eller mindre smärtsamma sätt. Ben och armhålor, rakas och vaxas. Hakstrån plockas med pincett. Hår är trådformiga proteinutväxter från hårsäckar i huden hos däggdjur. Hårstrået anses vara den starkaste textila fibern av alla. harkullor in-i-hartavlaHårkullor som skapade klocksträngar, brudkronor, broscher och armband av hår visste att utnyttja den fantastiska fibern.

Gustav Adolfs Torg 2, Operan. Fr. v. Perukmakare Ebba Berg, sonen Lasse och perukmakare Atos Berg. Hela familjen är verksam vid perukmakeriet vid Operan
Gustav Adolfs Torg 2, Operan. Fr. v. Perukmakare Ebba Berg, sonen Lasse och perukmakare Atos Berg. Hela familjen är verksam vid perukmakeriet vid Operan

Även perukmakaren måste känna till och kunna hantera hår i olika former. När man tar tillvara på hår av olika sorter så måste man känna till hårstråets beskaffenhet.

skadat hårstrå
skadat hårstrå

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varje strå har yttre epidermisfjäll som gör att hårstrået ser fjälligt ut i förstoring. Dessa fjäll är som hullingar som hakar ivarandra om hårstået vänds åt fel håll. Därför måste alla strån ligga åt samma håll när man till exempel gör en peruk. Annars tovar den sig. Håret som växer har olika funktioner hos olika arter; bland annat kan det skydda mot höga eller låga temperaturer i omgivningen, minska friktionen, till exempel i armhålorna, användas som känselspröt morrhår,  skydda mot UV-ljus eller fungera som försvar mot fiender, igelkottens taggar. Hos andra djur än människor kallas håret ofta för päls. Hästar har man som används vid stråktillverkning och möbelstoppning där det brukar kallas tagel. Huvudkomponenten i hår är keratin. Keratiner är proteiner, långa kedjor med aminosyror. Det mänskliga håret kan, i likhet med huden, bli föremål för sminkning. Människans hår består till största delen av proteinet α-keratin. Enligt forskning på löss så tappade människans förfäder håret för 3,3 miljoner år sedan. Det finns många teorier om orsakerna till detta. En teori är att ett könsurval lett till att mer juvenila drag selekterats fram. De flesta evolutionsforskare verkar dock mena att allt eftersom kroppsstorleken ökar så ökar behovet att göra sig av med kroppsvärme i snabbare takt. Människor skulle i så fall ha utvecklat förmågan att svettas, och förlorade päls för att svettas lättare och på så vis kyla ner kroppen. Olika kroppsdelar har olika typer av hår.

Från och med barndomen täcks hela kroppen av vellushår förutom på följande ställen: läpparna, hand- och fotsulorna, vissa externa genitala områden, naveln och ärrvävnad. Vellushår är fjun som sällan blir längre än 2 cm och vilka som regel är opigmenterade. De stigande nivåerna av manliga könshormoner androgener under puberteten orsakar en transformationsprocess där vellushår omvandlas till terminalt hår, hår med kraftigare hårstrån vilka som regel är pigmenterade på ett flertal områden på kroppen. Genetiska variationer bestämmer den könsberoende utvecklingen av kroppshår och kvinnor i vissa delar av världen har till exempel lättare att utveckla mustasch med åren. Sjukligt ökad kroppsbehåring med ett manligt könsmönster hos kvinnor brukar kallas hirsutism. En överdriven och onormal hårtillväxt på både kvinnor och män går under beteckningen hypertrikos. Vad som betecknas som onormalt beror inte enbart på medicinska indikationer utan även på sociala och kulturella attityder. Individuella hår växlar mellan perioder av tillväxt och dvala.

Under tillväxtfasen så är hårfolliklarna långa och bulliga och håret växer utåt med en hastighet på cirka 1/3 mm per dag. Efter tre till sex månader (hår i armhålan och könshår har längst tillväxtcykel) så stannar tillväxten, follikeln krymper och hårroten växer fast. Efter en tids vila så börjar en nytillväxtperiod och då puttas det gamla hårstrået ut. Huvudhår har mycket längre tillväxtperioder och blir mycket längre innan de fälls. Huvudhårets främsta uppgift är att skydda skalpen från UV-strålning, vilket förklarar varför människor i heta, soliga klimat har tätt, krulligt hår. Det genomsnittliga antalet hårsäckar hos människor är 100 000, dessa växer på skalpen som har en genomsnittlig yta på 770 cm².

Avsaknaden av huvudhår kallas alopeci, vanligen flintskallighet. Huvudets hår skyddar dock mot UV-ljus och kyla men antropologer spekulerar om att den funktionella signifikansen av långt huvudhår är obefintlig och att det är en biprodukt av sekundärt naturligt urval kanske till följd av sexuell selektion då långt hår är ett tecken på hälsa och god nutritionell status. Huvudhåren har långa tillväxtperioder, och en individuell hårsäck producerar endast ca 20 hår under en persons livstid.

Om håret blir rakt eller krulligt beror på hårsäckens form, raka hårsäckar ger rakt hår medan böjda ger krulligt. Detta är genetiskt förprogrammerat men kan ändras med tiden. I normala fall har en människa cirka 80 000 – 160 000 hårstrån över hårbotten och oftast tappar man upp till 100 stycken per dag. Genomsnittligt arbetar 85 % av alla hårsäckar medan 15 % vilar. Håret tunnas ut när allt fler hårsäckar går i en för tidig eller förlängd vila. Detta kan ske vid sjukdom eller andra påfrestningar, såsom stress.

Antalet arbetande hårsäckar blir även mindre ju äldre man blir. Håret på huvudet växer ca 1 cm i månaden eller 0,33 mm per dag, men varierar från person till person. Dessutom växer håret i hårfästet långsammare än håret på hjässan. Sverige har världens äldsta perukmakartradition. Under 1600 och 1700talet bar överklassen ofta peruker. En del peruker var skapade av buffelhår, andra av blont hår. Pager hölls i hoven med avseende på att odla mjukt blont hår.

Nunnor sålde sitt långa hår och än idag säljer kvinnor sitt långa hår. Ett sätt är att raka av håret mitt på huvudet och sedan samla resten av håret i en knut uppepå för att dölja skalpen. I Italien samlar familjerna hår från borstar mm i påsar och lämnar till hårberedningsfirmor, där håret reds ut och sorteras i färger och längder. Betalningen kan vara en kam eller borste, det färdigsorterade håret betingar priser från 6-18.000:- kg beroende på längd, färg och kvalité.

The sixties… when everything except hair was simpler.
Sutherland Sisters
 Tintype portrait of eight women displaying their hair, U.S.A., ca. 1880. Possibly the Sutherland Sisters
Sargon, brons och kopparbyst från 2300-2200 f.Kr, funnen i Ishtartemplet i Nineveh.
Hairy Mary II . Mary Magdalene Borne Aloft Gualenghi-d'Este Hours, c. 1469, MS. LUDWIG IX 13, f. 190V, The J. Paul Getty Museum.
The Assumption of St Mary Magdalene. Sforza Hours, c.1490, Add. MS 34294, fol.211.v, The British Library. http://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=add_ms_34294_f211v
Magdalene Penitent
Evelyn Brent
Boris Lipnitzki- Arletty i “Xantho chez les courtisanes”, 1930. Komedi i tre akter av Jacques Richepin
Huvudduk eller dok bars av kvinnor för att dölja sitt hår.
Mary dutchess of Burgundy
Huvudduk eller dok bars av kvinnor för att dölja sitt hår. Huvudbonad som tecken på fromhet och gudsvördnad finns i flera religiösa traditioner; den muslimska bönesjalen och kristna nunnors huvuddok är några exempel. Ortodoxa judinnor och fromma laestadianer täcker till vardags sitt hår. Och som en motbild har kvinnans lössläppta hår ofta varit erotiskt laddat. Den beslöjade kvinnan och den asexuella skolfröken med håret i knut, kontrasteras mot den frisläppta flickan med lockarna förföriskt fladdrande.
detalj ur Velasques målning
 Johann Wolfgang von Goethe
Jean-Jacques Rosseau
Rosseau
Caterina Cornarotiziano
Caterina Cornarotiziano
Mona Maris av William Mortensen
Hårkammar
Zalumma Agra, Kaukasisk skönhet, foto Matthew Brady, 1860
Prinsessan Vera Maximilianova
Princess Vera Maximilianovna Kudasheva in traditional Russian costume at the fancy dress ball of 1903 held in the Winter Palace by Nicholas II
Ava Gardner foto Hoyningen-Huene, George (1900-1968)
Bernarda Alba. Fransisco Goya
Magdalena, Fransisco Goya
Bernarda Alba. Fransisco Goya
 Frantisek Drtikol - Girl Daydreaming, circa 1915.
Geiko Hatsuko i en randig kimono. Vykort från sent 1920 tidigt 1930-tal.
Brassaï- Hairdressers’ event, Paris, 1930
Vykort med olika hårstilar burna av Osaka Geiko, 1910
Josephine Baker foto Hoyningen-Huene, George (1900-1968)
E.O. Hoppe, porträtt av Harriet Cohen, 1920.
Tennesse Williams
Girl in Fulton Street, New York - Walker Evans, 1929
Cottingley Fairy
Dylan Thomas
Maksim Gorky
Brown Eyes (hustru till Two Strike) - Sicangu - 1872
Monkeys in mini race cars, Venice Beach, c. 1920s
Frisyr, sekelskiftet
The sixties… when everything except hair was simpler.
Description
Med långt hår kan man skapa roliga frisyrer!

Sarah Bernardt foto av Nadar 1864
Sarah Bernhardt som Sarony Napoleon, ca 1900.
Lilian Gish
Marie Curie
Mystisk kvinna med långt hår
Kvinna utan hatt
Kvinna med hatt
Viktoriansk frisyr
Viktoriansk frisyr
Viktoriansk frisyr
Viktoriansk frisyr
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Hypnos
Blanche Wittman
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Amerikansk kvinna 1912
Viktoriansk frisyr
Viktoriansk frisyr
Viktoriansk frisyr
Hypnos
Hysterika
Blanche Wittman
Lydia Rock
Frisyrer för teatern
Frisren
Frisyrer för teatern
Viktorianska frisyrer, sent 1880-1900
1900-talets frisyrer
Viktoriansk frisyr
1911
Hypnos
Chronophotographi av hysterika
Hysterisk kvinna får en attack
Sarah Bernardt foto av Nadar 1864
Description

x-default