Maskdesign.se

Medvetet eller omedvetet bär människan en mask, den hon vill visa för omgivningen att hon är. Hon väljer kläder, frisyrer, make-up, glasögon, skägg allt efter vem hon är eller tror sig vara, verkligen är eller vill dölja att hon är!

Kungliga Dramatiska teaternlösa delarmaskersminkspecialeffekterspelfilm

specialeffekter

specialeffekter

I videon får man följa tillverkningen av en enkel “zoombie”mask. Med hjälp av lösa tänder, latex, papper, gasbinda byggs en mask upp på en avgjutning.

Amatörteaterverksamhet, live och zoombies har banat vägen för att öka intresset för att skapa egna specialeffekter på ett enkelt sätt. Att med enkla medel skapa spektakulära effekter är ett sant nöje och roar många, unga och gamla! Lajvarna skapar egna älvöron, sår, patiernad smuts enligt egna recept och utvecklar maskkonsten för sina egna syften.

På teatern brukar man använda en typ av specialeffekter som fungerar bra med hjälp av ljussättning och avståndet till publiken. Lösa huvuden, andra lösa kroppsdelar att använda amputerade eller att vidhäfta och blodampuller är det som är vanligast förekommande som specialeffekter inom maskeringsområdet på teaterscenen. På film kan det bli lite mer avancerat, med animerade huvuden, hela figurer för att inte tala om inälvor, skelett mm.

Teaterblod!
Blod kan du enkelt koka själv. Det första man ska tänka på när man gör fejkblod är att blanda i konserveringsmedel så att det inte “blodet” börjar mögla eller värre. Atamonpulver är bra. Det andra man bör tänka på är att livsmedelsfärger kan ge fläckar. Sirapen skyddar mot det och ger konsistens. 7 delar vit baksirap och 3 delar vatten ger bra konsistens. För att förhindra att blodet ser ut som saft så använd en opacifierare. Nånting som gör blodet ogenomskinligt. Blod är inte genomskinligt. Titandioxid är bra. Finns i färgaffären. Ogiftigt och och effektivt. En liten, liten gnutta räcker. Typ 1/4 kryddmått per liter. Fundera inte ens på att använda mjölk! Nu blir dock blodet mycket ljusare. Ta ner ljusheten med en mörk färg. Ska du använda blodet för film så kan det vara värt att göra ett filmprov så att färgen ser bra ut även i slutändan alltså på filmduken eller på data/TVmonitorn.

Share this post

Konstnär. Har arbetat över 20 år som maskör tillika perukmakare på Stadsteatern, Dramaten, Scalateatern, Fria Proteatern, Rogalandsteatern, Norrlandsoperan. Utbildad fotograf, multimediaproducent, webbredaktör, bronsgjutare, konstgrafiker, illustratör, målare. Se siterna gogoplex.se och evalindgren.se.