Maskdesign.se

Medvetet eller omedvetet bär människan en mask, den hon vill visa för omgivningen att hon är. Hon väljer kläder, frisyrer, make-up, glasögon, skägg allt efter vem hon är eller tror sig vara, verkligen är eller vill dölja att hon är!

amatörteaterdockorfilmhårhistoriamaskerperukerperukmakerisminkspecialeffekterStockholms Stadsteaterteaterteatervetenskap

Smink & Mask, boken om teatersminkning

Smink & Mask, boken om teatersminkning

Smink & Mask, boken om teatersminkning.

Naturia förlag AB 1986
Text och illustration Eva Lindgren
Redaktör: Mart Marend
Grafisk  formgivning: Kjell Lähet
ISBN 91-604-0080-3

Boken utformades först med avseende på att bli en kvällskurs, men utvecklades snart till en hel bok.
Arbetet med boken höjde ambitionsnivån.
En lånad skrivmaskin i ett rum på Unga Klara, teckningar på lumppapper och eget fotomaterial från aktuella föreställningar på Stadsteatern utgjorde grunden.
För varje redaktionsmöte så ökades ambitionerna. Mer text, inköpta bilder, inköpt tjänst av en proffessionell fotograf; Per Myrehed, som kom till teatern och fotograferade när vi gjorde lösnäsor mm. När utgåvan dröjde höjde tryckeriet kvalitén på papperet som kompensation. Ville bland annat teckna med vitt på grått papper vilket visade sig vara svårt att trycka men det blev bättre med det finare papperet. Fotot på mig på baksidan har Carina Saxenberg tagit!

På ett par år såldes bokens upplaga slut på förlaget. Ibland kan man numera finna utrangerade exemplar till salu på landets bibliotek!

Bläddra igenom ett par sidor av boken här: Sminkomaskliten

På sidan länkar kan du finna en diger litteraturlista med böcker om teater, smink, mask, skönhet, clowner, Shakespeare m.fl


Ett exempel på hur en maskering INTE ska se ut! Meningen är att man ska skulptera med ljus och skugga- inte måla på en massa rynkor som bara ser plottriga och ditmålade ut-det hela ger ett smutsigt intryck!

Share this post

Konstnär. Har arbetat över 20 år som maskör tillika perukmakare på Stadsteatern, Dramaten, Scalateatern, Fria Proteatern, Rogalandsteatern, Norrlandsoperan. Utbildad fotograf, multimediaproducent, webbredaktör, bronsgjutare, konstgrafiker, illustratör, målare. Se siterna gogoplex.se och evalindgren.se.